Säg hej då till SpinRock och Kanonen. Liseberg gör nu en av sina största satsningar någonsin när området vid Balder utökas och får två nya attraktioner.

Redan till nästa år ska 'Loke' stå klar, som är en gyro swing-attraktion likt befintliga SpinRock men i större skala. I attraktionen, som blir Europas högsta av sitt slag, sitter du vänd utåt i en roterande gondol som samtidigt pendlar upp till 120 grader. Här kommer du så högt upp som 42 meter över marken och far fram i 100 km/h.

Året därpå försvinner Kanonen för att ge plats till vad som blir Europas längsta berg- och dalbana med ett vertikalt första drop - Valkyria. Här sitter man sex personer i bredd i tåg med totalt tre rader. Resan börjar uppåt till en höjd av 47 meter och precis när tåget rullar över kanten stannar vagnen till och ger passagerarna en svindlande upplevelse. Därefter bär det av i full karriär nedför.

- När man spänts fast och oåterkalleligen dras högre och högre upp känns det som att man ska svimma. När man sen hänger still och stirrar nerför stupet, 50 meter rakt ner i underjorden, är man övertygad om att man inte klarar det. Men efter åkturen flödar adrenalinet och man känner verkligen att man lever!, berättar Lisebergs attraktionschef Daniel Lindberg.

I samma veva som de nya attraktionerna tillkommer förändras det 8 000 kvadratmeter stora området vid Balder. Inspirationen hämtas från nordiska myter och legender och ytan får bland annat shopping, spel och restaurang.