För första gången bjuder Tyresö Slott på en riktig hästfest.

Premiären för Hästfest på Tyresö Slott går den 16-17 september och blir med det även säsongsavslutning för Nordiska Museets sommarsäsong på slottsområdet. Hästar av alla dess slag väntas fylla slottsparken under friluftsevenemanget, som är ett samarbete med Slottshästen.

- Det har alltid funnits hästar runt Tyresö Slott, både arbetshästar, ridhästar och finare vagnshästar. Hästen är en del av kulturhistorien och därför känns det så roligt att vi nu kan erbjuda såväl inbitna ryttare som barnfamiljer och hästovana en fantastisk upplevelse i den vackra parken vid Tyresö Slott, säger Wenke Rundberg, vid Nordiska Museet.

Helgen bjuder på aktiviteter, uppvisningar och tävlingar i tre olika arenor.

- En av höjdpunkterna är att se den berömda Dressyrardennern Torsten, en tung ardennerhingst som dansar fram bland halvblodshästar i dressyrklasser tillsammans med sin ryttarinna Linda. Och för alla barn, sagan om Svanprinsessan som förtrollats av den elaka trollkarlen. Dessutom möter du hästar i klassiska arbetssituationer som fyrspannskörning och elegant vagnskörning med människor i tidstypiska kläder. Det blir verkligen liv och rörelse runt slottet, hälsar Owe Sandström från Slottshästen.