I dag invigs Vetenskapsfestivalen 2018 på Draken i Göteborg.

Årets invigning av Vetenskapsfestivalen i Göteborg bjuder på både stjärnglans och nyheter. Vid invigningen medverkar nämligen världsberömda forskaren Max Tegmark - i form av ett live-hologram. MIT-forskaren kommer att hålla en föreläsning om artificiell intelligens.

- Att mycket populära och respekterade Max Tegmark medverkar som direktsänt hologram i fullkroppsformat, kommer bli en upplevelse utöver det vanliga, säger Jennie Turner, verksamhetsledare Göteborg & Co för Vetenskapsfestivalen. Oftast är hologram förinspelade eller så har man åtminstone inte så långa avstånd mellan varandra, som att Max befinner sig på MIT i USA men kommer ändå kunna integrera med oss i Göteborg. Vad vi vet har det aldrig gjorts på det här sätter tidigare i Sverige.

Vid invigningen är det fullt fokus på AI, artificiell intelligens. Bland annat är forskningsminister Heléne Hellmark Knutson på plats och så kommer en panel att diskutera hur framtiden med artificiell intelligens ser ut.

- Vetenskapsfestivalen siktar alltid på att lyfta spännande ämnen i tiden och överraska lite. AI-forskningen är ett av de mest omdiskuterade ämnena just nu, helt enkelt för att det så tydligt inte bara väcker frågor som rör det rent tekniskt märkvärdiga, utan följderna det får för oss som mänsklighet, säger Turner.