November är här och likaså en av svenskarnas kanske mest älskade traditioner; julmarknaden. Men vilka är egentligen Sveriges populäraste julmarknader? Det har SJ svaret på.

I en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av SJ har Sveriges mest älskade julmarknader korats. Här nedan hittar du listan över svenskarnas absoluta favoritmarknader när det kommer till klappinköp, stämning och julens delikatesser. 


1. Jul på Liseberg (Göteborg)
16 november - 30 december 2018

En favorit för alla åldrar! När Sveriges nöjespark nummer ett anordnar julmarknad är det varken kort om aktiviteter eller stämning. Här finns mängder av knallar med försäljning av hantverk och godsaker, miljoner av julljus och tomtefars julverkstad. Dessutom finns den populära isbanan där det både går att åka skridskor själv och se på proffsen i årets stora isshow. Mer info.


2. Skansens Julmarknad (Stockholm)
Varje helg 24 november - 16 december 2018

Skansen har över 100 års erfarenhet av julmarknader, så det är inte konstigt att parken placerar sig högt upp på listan. På den traditionella julmarknaden strosar du bland anrika byggnader, handlar hantverk och godsaker, testar på ljusstöpning och dansar kring granen. Mer info.


3. Stortorgets Julmarknad (Stockholm)
24 november - 23 december 2018

En av landets äldsta julmarknader hittar du i Gamla Stan i Stockholm. I bodarna finns allt från keramik och smide till viltkött och glögg till försäljning. Det bästa av allt? Julmarknaden här öppen varje dag! Mer info.


4. Jamtli Julmarknad (Östersund)
7 december - 9 december 2018

Få julmarknader bjuder på gammaldags stämning som den friluftsmuseet Jamtli ställer till med varje år. Under tre dagar lockar marknaden över 22 000 besökare som kommer för att botanisera bland lokalt hantverk och julens smarrigaste delikatesser. Dessutom favoriter som häst med släde, hundspann och pepparkaksutställning. Mer info.


5. Taxinge Slotts Julmarknad (Nykvarn)
15-18 november & 22-25 november 2018

Handla julklappar direkt från 130-talet av landets bästa hantverkare och provsmaka godsaker som hemystad ost, sill och bröd. Den årliga julmarknaden på Taxinge Slott är en fröjd för både öga och mage! En av marknadens definitiva måsten är det stora kakbordet med mängder av hembakat. Mer info.


6. Smålandsjul på Huseby (Växjö)
10 november - 18 november 2018

Huseby Bruk i Växjö arrangerar varje år Nordens största julmässa med omkring 33 000 besökare. Här strosar du bland över 170 hantverkare och matproducenter, inhandlar julklappar och provsmakar lokala specialiteter som Husebys glögg och den mycket omtalade kaneldrickan. Det bjuds dessutom på ponnyridning, polkagristillverkning, julklappsverkstad och skattjakt. Mer info.


7. Gammaldags Julmarknad i Falu Gruva (Falun)
9 december 2018

I snart två decennier har det årligen bjudits in till en heldag med julstämning i Falu Gruva. I år väntas 120 utställare med allt från lokalproducerade godbitar och julkransar till äkta hantverk. Missa inte heller att följa med på guidad tur i gruvan, ta en tur med häst och vagn eller att lämna önskelistan till gruvtomtarna. Mer info.


8. Tjolöholms Julmarknad (Kungsbacka)
16-18 november, 23-25 november & 29 november - 2 december 2018

100-talet utställare, luciatåg, godisregn, tomtebesök, Downton Abbey-utställning och eldshow är bara en del av vad Tjolöholms Julmarknad bjuder på. Julmarknaden som är en av Västsveriges största är i år för första gången öppen under tre helger. Mer info.


9. Kosta Julmarknad (Lessebo)
10 november - 30 december 2018

På Kosta Julmarknad är det svårt att inte komma i julstämning. Här bjuds det alltid på snö, eldar som sprakar och tusentals julljus som tindrar. Handla hantverk, julgodis och andra delikatesser, ta en tur med häst och vagn, lämna din önskelista till tomtefar och se häftiga shower. Mer info.


10. Julmarknad i Sigtuna Stad (Sigtuna)
Söndagar 25 november - 16 december 2018

Varje söndag fylls Stora gatan i Sigtuna av julbodar med hantverk och julens läckerheter. Sigtunas julmarknad har över 50 år på nacken men fortsätter att vara en favorit bland stora och små. Här bjuds det bland annat på tomtebesök med möjlighet att lämna önskelista, Luciatåg, dans kring granen och julmusik. Mer info.