Fördelarna med med att boka resor och evenemangsbiljetter med kreditkort är många. Här förklarar ekonomiexperten Alexandra Stenvall varför du ska boka resor och evenemangsbiljetter med ditt kreditkort.

Bästa kreditkortet för resor och evenemang

Shoppar du resor och evenemangsbiljetter med kreditkort kan du samla bonuspoäng. På Kreditkort.nu kan du jämföra kreditkort från Sveriges största kreditkortsbolag och hitta ett som ger dig användbar bonus varje gång du köper en ny resa eller ska gå på ännu ett evenemang.

Vilket kreditkort som är bäst för dig beror på vad du helst lägger pengarna på. Enligt ekonomiexperten Alexandra Stenvall ska du välja ett kreditkort för resor om du reser mycket.

– De bästa kreditkorten om du reser mycket är kreditkort för resor. Den typen av kreditkort har oftast inte det mest omfattande reseskyddet, men förutom ett reseskydd med de vanligaste skydden får du många andra förmåner både på flygplatsen och ombord på planet, säger Alexandra Stenvall, ekonomiskribent på Kreditkort.nu.

Stenvall menar också att, precis som andra bonussystem, får du mer förmåner ju oftare du reser. Dessutom är dessa kreditkort ofta kopplade till ett bonusprogram som gör att du kan samla bonuspoäng. De kan du sedan växla in mot resor eller produkter i kortutgivarens egna webbshop.

En bra kompletterande reseförsäkring bör innehålla

  • Avbeställningsskydd
  • Bagageförseningsskydd
  • Skydd för att avbryta resan
  • Resestartsskydd
  • Nödbiljett
  • Nödkontanter
  • Olycksfallsskydd
  • Självriskskydd för hyrbil utomlands

Bästa kortet för att boka evenemangsbiljetter är oftast vanliga shoppingkort. Re:member är ett exempel på ett shoppingkort där du får tillbaka hela summan om du har bokat och betalat dina evenemangsbiljetter med kortet. Dessutom har kortet inte någon årsavgift.

Få tillgång till extra försäkringar på resan

När du bokar din resa med kreditkort tillkommer det extra försäkringar som ger dig ekonomiskt skydd om du skulle bli sjuk eller av någon annan anledning inte kan resa. Alexandra Stenvall menar att beloppet på försäkringen skiljer sig mellan olika kreditkort.

– Om du bokar din resa eller dina evenemangsbiljetter med ditt kreditkort tillkommer det extra försäkringar som ger dig pengarna tillbaka om du till exempel blir sjuk och inte kan resa eller gå på evenemanget. Hur stort belopp du får tillbaka kan skilja mellan olika kreditkort, säger Stenvall.

Experten Alexandra Stenvall tipsar också om att det tillkommer en kompletterande reseförsäkring utan extra kostnad när du betalar resan med kreditkort.

– Vad som ingår i den kompletterande reseförsäkringen kan skilja sig åt mellan olika kreditkort. Men i de allra flesta reseförsäkringar ingår det avbeställningsskydd, bagageförseningsskydd, personförseningsskydd, olycksfallsskydd och självrisk för hyrbil utomlands, säger Stenvall.

Pengarna tillbaka om du blir sjuk och missar evenemanget

Blir du sjuk och missar evenemanget som du har sett fram emot har du inget att oroa dig för om du har betalat dina biljetter med kreditkort. Då får du nämligen tillbaka pengarna genom en extra försäkring. Alexandra Stenvall förklarar.

– Fördelen med att boka evenemangsbiljetter med ett kreditkort är att du får en extra försäkring som ger dig pengarna tillbaka om du blir sjuk och inte kan delta på evenemanget. Beroende på vilket kreditkort du har bokat evenemangsbiljetterna med kan du även gå före i kön till evenemanget eller få tillträde till lounger i anslutning till evenemanget, säger Stenvall.

Stenvall menar också att fördelarna med att boka resor och evenemangsbiljetter med kreditkort överväger nackdelarna.

– Det finns egentligen inga direkta nackdelar med att betala resor eller evenemangsbiljetter med ett kreditkort. Den enda nackdelen som finns är kopplad till din ekonomi och det är att du köper en resa eller eller biljetter till ett evenemang på kredit. Det kan göra att du handlar för mer än vad du egentligen har råd med.