Ett mycket trevligt sätt att lära sig mer om olika drycker är att gå på en dryckesprovning.

Det kan vara en öl-, gin-, eller whiskyprovning. Men vad gör vi nu under Coronapandemin? Jo – digitala provningar!

Digitala provningar

Öl- och whiskymässorna är stängda. Krogarna har begränsade öppettider, och vi ska ju ändå inte träffas i sällskap utanför vårt hushåll. Detta har ett antal av Sveriges småbryggerier och destillerier tagit fasta på, och erbjuder en helt genialisk idé med digitala provningar. Det var High Coast Whisky som tog konceptet till Sverige, och sedan dess så har många andra bryggerier som exempelvis Poppels hakat på.

Så går det till med digitala provningar

Det går till som så att man anmäler sig till det digitala eventet någon vecka i förväg, och får då en lista på vilka ölsorter (elle whiskysorter) man behöver köpa på Systembolaget, och vad som passar som tilltugg till dessa. Ofta så är det öl i mindre upplagor, som behöver beställas i förväg via Systembolagets beställningssortiment. Räkna därför med att det är en veckas framförhållning som gäller.

Vid sedan den digitala provningen så kopplar man upp sig hemifrån via datorn, teven eller surfplattan gemensamt med alla andra till provningsledaren, som berättar om de olika dryckerna, tillverkningsprocess och liknande. Räkna med att en provning tar två-tre timmar. Det finns också möjlighet att ställa frågor under tiden. Vid en ölprovning så provar man normalt runt fem olika öl, så det är nog lagom att vara två-tre personer som delar på den inköpta alkoholmängden.

Kostnad

Om arrangören är ett bryggeri eller destilleri så brukar själva provningstillfället vara gratis, de är ju nöjda med att sälja drycken på Systembolaget till dig. Det finns också andra provningar, där en provningsledare valt ut exempelvis fem-sex olika julöl att prova. I så fall får man räkna med att behöva betala en liten slant för provningsledarens arbete också.

Digitala öl- och whiskyprovningar är ett utmärkt sätt att stödja ditt lokala microbryggeri. Vill vi ha kvar dessa verksamheter efter Coronakrisen så tänk på att alltid välja småskaligt och lokalt tillverkad mat och dryck när du har möjlighet att välja!