• Evenemang idag
Fredag
3
Februari 2017
Röda Sten Konsthall Göteborg

Vernissage: Julian Rosefeldt + Hanna Nielsen & Birgit Johnsen

Röda Sten Konsthall startar året med två parallella utställningar. Asylum av den tyske konstnären Julian Rosefeldt och Protect / Release av den danska duon Hanne Nielsen & Birgit Johnsen. Utställningarna ger olika perspektiv på sambandet mellan migration och identitet. Konstverken berör hur fördomar och sociala stereotyper skapas. Förhoppningen är att utställningarna blir en utgångspunkt för samtal om, och förståelse för, människors olika bakgrunder.

För första gången kommer den internationellt uppmärksammade konstnären och filmaren Julian Rosefeldt att presenteras med en separatutställning i Sverige. I Katedralen på Röda Sten Konsthall kommer han visa ett av sina mest uppmärksammade verk – Asylum. Verket består av nio filmer som tillsammans utgör en storskalig och visuell videoinstallation. Konstverket undersöker stereotyper som förknippas med olika migrantgrupper, identitet och arbete.

Konstnärsduon Hanne Nielsen & Birgit Johnsen ses som pionjärer för den feministiska videokonsten i Danmark. Utställningen Protect / Release tar upp ämnen som asylpolitik och aktivism och visar två av deras senaste verk – Drifting och Camp Kitchen. Drifting tar utgångspunkt i en händelse från 2006, där en man hittades ensam på en flotte i Skagerak, och berättar om hur svenska myndigheter och medier spekulerade kring mannens identitet. Camp Kitchen utspelas i ett fiktivt kök, där spår av krig, matlagning och medier blandas. Allt till ljudet av Brenda Lees låt You Can Depend on Me.

Vernissage
Utställningen har invigning fredagen 3 februari kl 18-21 med DJs, musik och festligheter. Kl 18.30 välkomnas gästerna av Röda Sten Konsthalls verksamhetschef Mia Christersdotter Norman och intendent Aukje Lepoutre Ravn. Efter detta ger Julian Rosefeldt en exklusiv visning av Asylum.

DJ under kvällen är Christian Pallin (Koloni) och Anders Olofson (a.k.a Various Artists). De spelar musik från olika tidsepoker, kontinenter och stilar. Surf från Pakistan, electro från Zimbabwe, psych från Japan, Dabke från Syrien och schlager från Masthugget.

Om Julian Rosefeldt
Julian Rosefeldt (f. 1965, Tyskland) är filmare och konstnär som bor och arbetar i Berlin. Sedan 2001 är han professor för Time Based Media vid Academy of Fine Arts i München. Rosefeldt är känd för sina visuella och noggrant koreograferade videoinstallationer, som hämtar inspiration från film, konst och populärkultur. De skildrar på en gång välbekanta men åtskilda världar med både humor och politisk satir. Rosefeldt har ställts ut runt om i världen och hans arbete finns representerat i många välrenommerade samlingar så som Neue Nationalgalerie i Berlin, Saatchi Gallery i London och Museum of Modern Art i New York. Rosefeldt har tilldelats flera internationella priser. Nu senast för sitt verk Manifesto (2015); en 13-kanalig videoinstallation som inkluderar kända konsthistoriska manifest och där skådespelaren Cate Blanchett spelar alla roller. Filmversionen har nordisk premiär på Göteborgs filmfestival torsdagen 2 februari 2017, dagen innan Asylum har vernissage.

Om Hanne Nielsen & Birgit Johnsen
Hanne Nielsen (f. 1958, Danmark) och Birgit Johnsen (f. 1959, Danmark) är en dansk konstnärsduo som bor och arbetar i Århus i Danmark. Båda har examen från Jutland Art Academy och har arbetat tillsammans sedan 1993. Hanne Nielsen & Birgit Johnsen arbetar främst med film i såväl dokumentär form som med konstinstallationer. De undersöker mänskliga beteenden och relation till historia och kultur. De senaste åren har de ställt ut i länder som Danmark, Kina, Tyskland, Norge och Frankrike. Bland annat har de deltagit i utställningen WATCHED! Surveillance, Art and Photography (2016) och hade sin första omfattande soloutställning i Danmark Inclusion/Exclusion (2014) på ARoS Aarhus Kunstmuseum. Deras verk finns med i samlingar så som Bonns Art Museum i Tyskland, Aarhus Art Museum i Danmark och National Gallery i Köpenhamn, Danmark.

Fotograf/Källa: Julian Rosefeldt - Asylum, 2001-2002, © Julian Rosefeldt and VG Bild-Kunst, Bonn

I siffror

463 st

har besökt evenemanget på Nöje.se

POPULÄRT I Göteborg JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

Evenemang & biljetter i Göteborg

På Nöje.se kan du söka evenemang och tillställningar från stora och små arrangörer i hela Sverige. Välj en stad, skriv in ett namn eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Sortera efter

 

Nöje.se   Tickster   Ticketmaster
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December
Januari 2025