• Evenemang idag
Lördag
9
September 2017
Röda Sten Konsthall Göteborg

Vernissage: GIBCA 2017

WheredoIendandyoubegin – on Secularity
GIBCA 2017 tar sig an en både politiskt brännande och samhällsaktuell fråga - den om det sekulära samhället. Vilken roll kan det sekulära ha i dagens samhälle?
Sekularitet innebär att de religiösa institutionerna skiljs från statens politiska sfär. Den västerländska liberala sekulariteten strävar efter att upprätthålla fyra samhälleliga fundament: politisk och social jämlikhet, minoriteters rättigheter, religiös frihet och den juridiska separationen mellan den privata och offentliga sfären.

Sekularitet, som inte ska förväxlas med ateism, har spelat en grundläggande roll i det vardagliga samhällslivet och har skapat förutsättningar för en rad olika rättigheter såsom rätten till abort, sexuell frihet, samkönade äktenskap, social jämlikhet och yttrandefrihet. Det sekulära samhällets styrka består i att det tillåter olika levnadssätt att samexistera genom skyddandet av rättigheter.

Den liberala sekulariteten utsätts idag, som en följd av en rad geopolitiska omvälvningar för våldsamma påtryckningar, vilket skapat en ökande global känsla av rädsla och otrygghet. Under det senaste decenniet har en högerpopulistisk våg växt fram som förkroppsligar många såväl underliggande som uttalade konservativa strömningar. Fundamentalism och extremism har förgrenats i en rad olika riktningar. Fram träder ett flertal frågor om framtiden.

Konsten har idag en viktig roll att fylla genom att öppna upp för nya synsätt och ställa oväntade frågor. Genom att presentera både nyproducerade och redan existerande konstnärliga projekt är förhoppningen att biennalen ska bidra till en bred diskussion, bortom det massmediala nyhetsflödet, där olika, och ibland motstridiga perspektiv får mötas.


DELTAGANDE KONSTNÄRER

Alexander Tovborg

Archivo F.X. i samarbete med Bassam El Baroni & Pedro G. Romero

Basim Magdy

Dimitri Venkov

Etel Adnan

Fahd Burki

Fatma Bucak

Francesc Ruiz

Haegue Yang

Haseeb Ahmed & Daniel Baird

Hilma af Klint

Jens Haaning

Joakim Forsgren

Jonas Staal

The Kingdoms of Elgaland-Vargaland

Lawrence Abu Hamdan

Maddie Leach

Michèle Matyn

Måns Wrange/OMBUD

Olivia Plender

Public Movement

Riikka Kuoppala

Rose Borthwick

Santiago Mostyn

Saskia Holmkvist, Ellen Nyman & Corina Oprea

Shilpa Gupta

Sille Storihle

I siffror

360 st

har besökt evenemanget på Nöje.se

POPULÄRT I Göteborg JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

Evenemang & biljetter i Göteborg

På Nöje.se kan du söka evenemang och tillställningar från stora och små arrangörer i hela Sverige. Välj en stad, skriv in ett namn eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Sortera efter

 

Nöje.se   Tickster   Ticketmaster
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December
Januari 2025
Februari 2025
April 2025