• Evenemang idag
Fredag
25
Januari 2019
Lunds Konsthall Lund

Att minnas det som är

Vernissage fredag 25 januari kl 18-20

ATT MINNAS DET SOM ÄR
Att minnas det som är lyfter fram samtida konst som tematiserar det tidiga sjuttiotalet i Chile, och dessutom en rad filmer av regissörer som verkade inom ramen för rörelsen Nuevo Cine Chileno. Dessa filmskapare var verksamma i Chile just under sextio- och början av sjuttiotalet och skildrade den socialistiske presidenten Salvador Allendes inträde på den politiska arenan i det exploaterade, konfliktfyllda och ojämlika land som Chile var vid denna tid. Senare vittnade de, ur den exil som blev verkligheten för många av dem, om 1973 års militärkupp och dess efterdyningar.

Många konstnärer verksamma i dagens Chile arbetar med ämnen och metoder som känns igen från Nuevo Cine Chileno. De kastar kritiska blickar på samtiden, vars konflikter ofta kan spåras bakåt till ett våldsamt förflutet, men sammanhanget är idag ett annat. Bilden kompliceras av en kritisk diskussion om den försoningsprocess som inleddes efter att Pinochet tvingades från makten två år efter den historiska folkomröstningen 1988. Frågan som många ställer sig är: Tog kuppen, och den ideologi som låg bakom den, verkligen slut detta år?

Filmerna och samtidskonsten förenas av den bakomliggande avsikten att återspegla och reflektera över den sociala och politiska situationen i Chile under de senaste 50 åren. Central är frågan om vad som utgör distinktionen mellan minne och historia, och hur olika aktörer återskapar och återberättar näraliggande och avlägsna händelser.

Förhoppningen är att utställningen i sin helhet förmår skapa en skiktad bild av det förflutna, som låter gårdagens konflikter göra sig påminda i nuet. Detta genom att historiska trauman – men också politisk progressivitet och kampen för rättvisa – kopplas till dagspolitiska frågor som 2010-talets studentrörelser i hela världen, fascismens fortsatta närvaro i det chilenska samhället, stadsbildens förvandlingar i Santiago och mapuchebefolkningens rättigheter.
I siffror

242 st

har besökt evenemanget på Nöje.se

POPULÄRT I Lund JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

Evenemang & biljetter i Lund

På Nöje.se kan du söka evenemang och tillställningar från stora och små arrangörer i hela Sverige. Välj en stad, skriv in ett namn eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Sortera efter

 

Nöje.se   Tickster   Ticketmaster
Mars
April
Maj