• Evenemang idag
19-11
Jun-Jul 2019
Årsta Teater, Årsta Torg 5 Stockholm

Opera: Amasonernas Drottning

För första gången på svensk mark – laserbarockopera av en kvinnlig tonsättare. Vi förenar scifi, mystik, ritualer och 1760-tal och välkomnar er på Sverigepremiär!

I Amasonernas drottning kastas vi in i ett krig som pågått så länge någon kan minnas. Männen och kvinnorna är bittra fiender och möts endast på slagfältet. Vid rikenas gräns, står deras arméer oupphörligt på vakt och anfaller varandra växelvis. Hos de skoningslösa krigarkvinnorna ska en ny drottning krönas och hon måste avlägga ett heligt löfte att ägna sitt liv åt kampen mot fienderna: männen. Men drottningen vacklar. Finns det kanske ett sätt att samexistera?

Denna storslagna och bortglömda barockopera är ett samarbete mellan Den Andra Operan, scenkonstkompaniet Kamraterna, den Köpenhamnsbaserade orkestern Damkapellet och kören Operadonnorna. Operan skrevs 1760 av furstinnan Maria Antonia Walpurgis Symphorosa (1724-1780), inspirerad av bland andra svenska drottning Kristina. Förutom operor skrev hon även böcker, var cembalist och sångerska och sjöng själv titelrollen i uruppförandet 1760 i Nymfenburg, München. Operan spelades ofta runtom i Europa under sent 1700-tal men har sedan dess fallit i glömska, likt många andra verk av kvinnor i historien. Tills nu.

Operagruppen Den Andra Operan med regissör Ditte Hammar spelar endast verk av kvinnliga tonsättare för att ändra på obalansen i operavärlden. De har i detta projekt slagit sig samman med det musikaliska scenkonstkompaniet Kamraterna, som varje sommar sätter upp opera i Årsta. Kapellmästare och cembalist Marcus Mohlin står för den musikaliska ledningen och orkester är Köpenhamnsbaserade Damkapellet, ett musikkollektiv som lyfter fram kvinnliga kompositörer från hela världen genom att spela och sprida deras musik. Kören Operadonnorna beskriver sig själva som pigga pensionerade sångerskor från Kungliga Operans kör och stöttar upp ensemblen med erfarenhet, kraft och musikalitet.

Vi väcker liv i Walpurgis mäktiga musik och belyser ett ständigt närvarande och nutida tema. Välkomna på en kraftfull opera av stora mått, framförd av några av samtidens mest spännande operasångare och musiker!

Libretto och musik: Maria Antonia Walpurgis
Svensk text: Martin Virin
Regi: Ditte Hammar
Musikalisk ledning: Marcus Mohlin
Koreograf: Sara Ribbenstedt
Scenografi och kostym: Marie Abildgaard Moberg
Mask: Mika Hedström
Ljus: Niclas Anderstedt Lindgren

Solister: Hanna Fritzson, Lisa Thor, Linnea Andreassen, Linus Flogell, Wiktor Sundqvist
Kör: Operadonnorna
Orkester: Damkapellet

Speltid: Ca 2 tim 30 min inkl. paus
Biljetter: 220 / 290 kr

Köp biljetter här: http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Pjaser/2019/Amasonernas-drottning/

Amasonernas drottning är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, Kamraterna och Den Andra Operan. Med stöd av Kulturförvaltningen, Region Stockholm, Statens kulturråd, Musikverket, Konstnärsnämnden och Studiefrämjandet.

Foto: Maximilian Mellfors
I siffror

222 st

har besökt evenemanget på Nöje.se

POPULÄRT I Stockholm JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

Evenemang & biljetter i Stockholm

På Nöje.se kan du söka evenemang och tillställningar från stora och små arrangörer i hela Sverige. Välj en stad, skriv in ett namn eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Sortera efter

 

Nöje.se   Tickster   Ticketmaster
Juli
Augusti